80 éves Robert De Niro

Ma ünnepli 80. születésnapját Robert De Niro kétszeres Oscar-díjas olasz származású amerikai színész, producer és rendező.

Igazi művészcsaládban látta meg a napvilágot New Yorkban, 1943. augusztus 17-én. Édesanyja, Virginia Admiral festőművész volt, édesapja, Robert pedig a festészeten kívül szobrászkodott és verseket is írt.

Gyerekkorában meglehetősen szégyenlős kisfiú volt, aki inkább képregényeket lapozgatott, mintsem a lányokat nézegette volna. A színészet gyakorlatilag már egész kicsi korában érdekelni kezdte, tízévesen egy iskolai előadáson lépett először színpadra, a Gyáva Oroszlánt alakította az Óz, a csodák csodája című darabban.

 

 

Pályáját 1969-ben Brian De Palma Az esküvői party című alkotásában kezdte. 1973-ra már kétszer elnyerte a New York-i Filmkritikusok díját a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, a Bang the Drum Slowly (1973) és az Aljas utcák (1973) (Mean Streets) című filmekben nyújtott alakításáért.

A Francis Ford Coppola rendezésében készült A Keresztapa II. (1974) című filmben az Akadémia a legjobb mellékszereplőnek járó szobrocskával jutalmazta.

Második Oscar-díját a Martin Scorsese rendezte Dühöngő bika (1980) című film főszerepéért kapta, melyben a híres bokszolót, Jake LaMottát formálta meg. A szerep kedvéért 30 kilót hízott a színész, de megérte, hisz még egy Golden Globe-díjat is kapott érte.

 

 

Oscar-díjra még öt alkalommal volt jelölve színészként.

1988-ban Jane Rosenthallal együtt Tribeca Productions néven saját filmvállalatot hozott létre, amely számos film elkészítését tette lehetővé, melyekben De Niro producerként, rendezőként és színészként is közreműködött.

Olyan filmekben kapott főszerepet, mint a Taxisofőr, a Huszadik század, A szarvasvadász, a Volt egyszer egy Amerika, Nagymenők, Ez a fiúk sorsa, Casino, Apádra ütök, a Vérmesék, Last Vegas, vagy A kezdő.

 

 

Ma is rendszeresen forgat, játszik a Joker, Az ír, A nagy visszatérők, a Megfojtott virágok filmekben is.

Legismertebb magyar hangja Reviczky Gábor, de Végvári Tamás, Gáti Oszkár, Cserhalmi György és Kulka János is szinkronizálta őt.

Több kapcsolatából, házasságából hét gyermeke született.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: InterCom