Amerikai színész, mégis magyar neve van - ő Ben Affleck

Benjamin Géza Affleck kétszeres Oscar-díjas, Golden Globe-, BAFTA-, valamint César-díjas amerikai színész, rendező és forgatókönyvíró még ma is a legnépszerűbb hollywoodi sztárok közé tartozik.

1972. augusztus 15-én született a Kaliforniában lévő Berkeley-ben, majd később elköltözött Massachusettsbe. Testvére Casey Affleck, szintén színész.

A magyar nevet szülei egyik szomszédjuk, magyar barátjuk tiszteletére adták Bennek.

8 évesen játszott az Amerikai Közszolgálati Televízió egyik sorozatában (The Voyage of the Mimi). Utána nem kapott nagyobb szerepeket, de az 1992-ben készült School Ties-ban újra feltűnt. Affleck ebben a filmben szerepelt először együtt ma már elválaszthatatlan barátjával és kollégájával, Matt Damonnal.

 

 

Az elismerést a Good Will Hunting hozta meg számukra. A film forgatókönyvét ők írták, amit 600 ezer dollárért eladtak a Miramax főnökének, Harvey Weinsteinnek. Affleck és Damon ebben a filmben korukat meghazudtolóan dolgozták ki a történetet és a karaktereket. A nézőktől és a szakmától egyaránt elismerést kaptak. Damon és Affleck összesen 8 díjat kapott forgatókönyvükért (köztük a Golden Globe-ot és az Oscart).

2001-ben a nagy sikerű Pearl Harbor – Égi háború-nak volt a főszereplője, 2002-ben pedig az Ütközéspont és A rettegés arénája című filmjét mutatták be a mozik. 2003-ban a Daredevil – A fenegyerek című filmben tűnt fel.

 

 

A 2006-os Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Affleck elnyerte a legjobb színésznek járó Volpi Cup-díjat George Reeves tévés Superman-színész megformálásáért a Hollywoodland című filmben. 2012-ben ő volt Az Argo-akció című film rendezője és főszereplője. A film három Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb filmnek járót is.

2016-tól alakítja Batman-t, mely szereppel már öt filmben is vászonra került.

Számos film mellett legújabb alkotása az Air, mely a Nikeról és legendás cipőjéről szól. Ő a film rendezője és producere is.

 

 

ATEMPO.sk