Tóth Éva énekesnő nagyszerű párost alkotott Leblanc Győzővel

Tóth Éva operett- és nótaénekesnő, előadóművész Leblanc Győző felesége volt, akivel nagyszerű párost alkottak a színpadon.

 

 

Tóth Éva Bernecebarátiban született 1961. július 2-én, de középiskolás korában családja Budapestre, Kispestre költözött. Kereskedelmi főiskolát végzett, OSZK-vizsgát tett és szinkronszínész oklevele volt.

Énekelt operát is, de az operett műfajában teljesedett ki. Erről korábban így mesélt:

„...táncdalénekesnő akartam lenni. Első tanárom Kovács Babi volt. Lengyelfi Miklós, televíziós szerkesztő biztatására – aki az operett és a magyar nóta felé terelt - az OSZK (Országos Szórakoztatózenei Központ) stúdiójában folytattam tanulmányaimat, ahol Horváth Eszter operaénekes volt a hangképző tanárom, Hegedűs Valér pedig a korrepetítorom. Lengyelfi Miklósnak köszönhetem első tévés nótafelvételemet is. A vizsgák után magánúton Horváth Eszterhez – ő ismertette meg velem a klasszikus hangképzést - , később Sipos Jenő tanár úrhoz, majd Gencsy Sárikához jártam. Őt követte Bokor Jutta operaénekes.”

 

 

Az operett világában elsősorban primadonna szerepeket énekelt. 2000-től a Budapest Televízióban operett és nóta műsor szerkesztésével és vezetésével is foglalkozott. Itt ismerkedett meg partnerével, későbbi férjével Leblanc Győző énekessel is. Első férjétől, akitől egy fia született, elvált.

Férjével külföldön és Magyarországon is elismert párost alkottak, és szinte az egész világot bejárták közösen.

61 éves korában hunyt el 2022. augusztus 11-én.

Roni, ATEMPO.sk