45 éves Lakatos Mónika Womex életműdíjas énekesnő

Ma ünnepli 45. születésnapját Lakatos Mónika Kossuth-díjas magyar cigány énekesnő, a Romengo és a Cigány Hangok énekesnője, aki 2020-ban világzenei WOMEX-életműdíjat kapott, első roma származású művészként.

"Szerintem a zene az egyik legnagyobb ajándék, amit az emberiség az Istentől kapott, hogy lelke megszépítésére használja".

Lakatos Mónika budapesti oláh cigány családban látta meg a napvilágot 1978. július 20-án, ahol heten voltak testvérek. Énekelni, táncolni édesapjától és a közösség tagjaitól tanult.

"Körülöttem szinte mindenki állatokkal, lovakkal foglalkozott, jártunk vásárokba, ahol cigányok és nem cigányok találkoztak, néha daloltak is együtt. A különböző stílusok ilyen közegben észrevétlenül egymásba folytak, ez is alakította a magyarországi cigányok zenéjét".

 

Cigány Hangok

 

Zenei karrierje 1994-ben indult, amikor mint énekesnő és színésznő csatlakozott a főváros XVI. kerületében működő Holdvilág Színházhoz. Itt találkozott a gitáros Rostás Mihály „Mazsival”, későbbi férjével, aki Nagyecsedről, a számos cigány énekeséről ismert tiszántúli településről került Budapestre.

A szélesebb közönség 1996-ban figyelt fel Lakatos Mónikára, aki első cigány előadóként népdal kategóriában megnyerte a „Ki mit tud?”-ot.

De aztán néhány évig nem lehetett róla hallani: gyereket szült, háztartást vezetett. Ez idő alatt új dalok születtek, amelyeket szerettek volna együtt bemutatni. Férjével egy ideig a Romano Dromban játszottak, majd 2004-ben megalakult közös családi formációjuk, a Romengo, amelyben Mazsi unokatestvérei is zenélnek.

 

Romengo

 

Az oláh cigány zenei gyökerekre épülő saját, világzenei dalokat játszó zenekarral Európa-szerte, valamint Dél-Amerika és Ázsia nyolc országában turnéztak. Többek közt önálló koncertet adtak a Berlini Filharmóniában és a Frankfurti Operában.

A Romengo mindkét lemeze – Kétháné (2010, Gryllus) és Nagyecsed–Budapest (2014, Gryllus) – bekerült a World Music Charts Europe legjobb tíz albuma közé.

Három nyelven csendül fel a Csendes éj Lakatos Mónika, Nótár Mary, Takács Nikolas és a Szent Efrém Férfikar előadásában (+KLIP)

2017-ben jelent meg Lakatos Mónika első szólólemeze Romanimo címmel (Gryllus), melyen lassú, szomorú hallgatókat énekel, s melyet a World Music Charts Europe top 5 lemeze közé választott. Egy évvel később alakult meg a Lakatos Mónika és a Cigány Hangok. Ezen formációk célja az oláh cigány kultúra legtisztább hagyományainak bemutatása, továbbéltetése. Hangszín című lemezük 2020-ban jelent meg.

 

 

"A Romengóval többnyire saját dalokat adunk elő, számos más zenei stílust beemelve. A Romanimóval a cigány balladákat akartuk megmutatni, a Cigány Hangok anyaga pedig olyan régi dalokra épül, amelyek a közösségünkben élnek vagy éppen kezdenek feledésbe merülni. A zenei kíséret itt egyszerűbb, letisztultabb, miközben az élő előadásokon változó összetételű közreműködőkkel, fiatalabb és idősebb előadókkal fogunk együtt dolgozni"

Karácsonyi klip Molnár Piroska, Fischl Mónika, Gubik Petra, Herczku Ági, Lakatos Mónika és Zséda közreműködésével (VIDEÓ)

Mónikát 2007-ben a marseilles-i Babel Med Fesztiválon Anna Lindh díjjal, 2013-ban a Mediawave Fesztiválon Párhuzamos Kultúrákért díjjal jutalmazták. 2014-ben Nemzetiségekért Díj Miniszterelnöki elismerésben részesült. 2019-ben bekerült a Kult50-be, a Fidelio Magazin által abban évben a magyar kultúrára legnagyobb hatásúnak ítélt 50 művész közé.

 

Lakatos Mónika

 

2020-ban Mónika cigányok közt elsőként nyerte el a WOMEX Életműdíját, ami a világzene legnagyobb kitüntetésének számít.

Még ugyan abban az évben megkapta a Pro Cultura Minoritatum Hungariae Díjat, majd 2022-ben átvehette a Kossuth-díjat is.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Farkas András, Balogh Zoltán / MTI, lakatosmonika.hu