A legendás hang - Vass Gábor emlékére

Vass Gábor színművész, szinkronszínész, a színházi és filmes szerepei mellett olyan világhírű színészeknek kölcsönözte a hangját több sikerfilmben, mint Sean Connery, Robert de Niro, Russell Crowe, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Samuel L. Jackson., Clint Eastwood, Patrick Swayze, Marlon Brando és mások.

Vass Gábor 1956. június 23-án született Kömlőn. Gyermekkorát Egerben töltötte, ott folytatta alap- és középfokú tanulmányait. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1974 és 1978 között végezte el Várkonyi Zoltán utolsó osztályának növendékeként.

A művész diplomája megszerzése után egy évadot a szolnoki Szigligeti Színháznál töltött, 1979 és 1984 között a Szegedi Nemzeti Színházban játszott. Ezt követően tíz évig, 1994-ig volt a Madách Színház tagja, ezután szabadúszó lett.

Németh László Galilei című drámájának Ruszt József rendezte veszprémi előadásában a 2000-es évek elején a főszerepet alakította, akkor játszotta el szintén Veszprémben Tevje szerepét is a Hegedűs a háztetőn című darabban. Korcsmáros György győri Egerek és emberek-rendezésében Lennie-t alakította.

 

 

Jellegzetes hangja miatt szinkronszínészként is gyakran foglalkoztatták, több rádiónak és televíziós csatornának is ő volt a hangja. 2005-ig az HBO, 2014-től az AMC csatornahangja, 2012-től a debreceni Best FM, 2016-tól pedig a Retro Rádió hangja volt.

Több alkalommal szinkronizálta Sean Connery-t, köztük a James Bond-filmekben. Clark Gable magyar hangja volt az Elfújta a szél című alkotásban. Robert de Nirót, Samuel L. Jacksont és Russell Crowe-t is megszólaltatta magyarul, valamint az első Die Hardban Bruce Willis szinkronhangja volt. A kis hableány című Disney-filmben Sebastiannak kölcsönözte hangját.

De ő adta hangját Patrick Swayzenak a Ghostban, Sylvester Stallonenak a Rambo III-ban, vagy épp Arnold Schwarzeneggernek A menekülő emberben.

ATEMPO.sk