25 éve hunyt el Zahovay Ernő felvidéki zeneszerző, zongorista

Zahovay Ernő zeneszerző, előadóművész 1913. január 23-án született Párkányban. Tanulmányait szülővárosában kezdte, majd az esztergomi bencés gimnáziumba járt. Zenei tanulmányait az Esztergomi Bazilika kántoránál, Buchner Antalnál végezte.

Később kántornak tanult, majd tánczenekarokat vezetett és járta az országot. Akkoriban harmonikán, mandolinon és bendzsón játszott.

„Kiskorom óta rajongok a zenéért és a hangszerekért, az életemben azonban új korszak kezdődött, mikor áttértem a zongorára, erre a sokoldalú, életemet színessé varázsoló hangszerre. Ez a hangszer végigkísért egész életemen, egészen a mai napig. Hogy milyen színes egy ilyen zongorával eltöltött élet, azt magam sem gondoltam volna. Csak, mikor elkezdtem jegyzetelni élményeimet, először csak gondolatban, akkor jöttem rá” – írja a zeneszerző könyvében.

Több táncdala nyert díjat a különböző pályázatokon, versenyeken. Egy-egy műve széles körben ismert slágerré vált.

 

A pengetős zenekar: Vígh Jancsi, Molnár Feri, Zahovay Géza, Németh László, Zahovay Ernő

 

1959-ben négyéves karmesterképző tanfolyamot végzett Pozsonyban. 1959 - 1975 között a párkányi, az érsekújvári, majd a komáromi művelődési ház zenei szakelőadója volt.

Nyugdíjasként Párkányban élt. Táncdalokat, operetteket, kórusműveket, magyar nótákat írt, valamint verseket is megzenésített. Több hanglemeze is megjelent.

Sokat dolgozott Melánia Olláryovával, Hernádi Judittal, megzenésítette Dénes György több versét. A Csehszlovák, illetve a Szlovák Rádió tánczenekara több mint 50 szerzeményét vette fel. A Szlovák Rádió magyar adása éveken át használta az általa írt bevezető- és zárószignált szilveszteri műsorához. Országos sporteseményekhez is komponált szignált harsonákra. Több mint 500 dalszöveget és több mint 50 dalt írt.

 

 

1992-ben jelent meg a 40 év a zongora mellett című könyve. 1999-ben a Szlovák Rádió kiadásában jelent meg a Még egy tangót című lemeze, amelyen Hernádi Judit három dalt is énekel.

1998. május 29-én halt meg Párkányban. Egy emléktáblát helyeztek el a szülővárosában a zeneszerző tiszteletére.

Roni, ATEMPO.sk / Csemadok
Fotó: Csemadok