35 éves Miroslav Sýkora felvidéki énekes

Ma ünnepli 35. születésnapját Miroslav Sýkora felvidéki tenor, a Cseh-szlovák Got Talent tehetségkutató műsor 2013-as győztese, a Virtuózok középdöntőse, akit a Sztárban Sztár műsorban is láthattuk.

Bodrogszerdahelyen látta meg a napvilágot 1988. május. 2-án. Kassán a Timonova Konzervatóriumban végezte tanulmányait, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója volt opera szakon. Tanárai között volt Marton Éva, Nádor Magda, Marek Gurbaľ és Dr. Michail Adamenko. Részt vett egy Suzuki-módszerről szóló képzésen, valamint Claudio Di Segni, Laki Krisztina és Frank Hilbrich mesterkurzusain.

 

 

2013-ban a Cseh-Szlovák Got Talent győztese lett, majd ennek köszönhetően 2014-ben jelent meg első CD-je Miroslav Sýkora címmel. A debütáló albumán nemcsak énekesként, hanem az összes dal hangszerelőjeként is közreműködött.

Szintén 2014-ben részt vett a Virtuózok komolyzenei versenyen, ahol a legjobb tenorként zárta az évadot.

 

 

2018-ban az Andor Éva Emlékversenyen különdíjat vehetett át a legjobb Kodály-dal férfi előadásáért, majd szintén különdíjat nyert a Simándy József Nemzetközi Énekversenyen Lidija Horvat Dunjko zsűritagtól.

2019-ben láthattuk a TV2 Sztárban Sztár Leszek című műsorában, ahol a Hazám hazám áriát adta elő nagy sikerrel. Még ebben az évben Polgármesteri díjban részesült szülőfalujában.

 

 

Miroslav kedvenc zenei műfaja az opera, de más zenei stílusokban is kipróbálta már magát. Egy gyermekkori traumából adódóan beszéd közben dadog, ebből azonban éneklés közben semmi sem érződik.

Énekelt a Kassai Állami Színház kórusában, illetve szólószerepekben is színpadra lépett Verdi Rigoletto és Puccini A köpeny című operájában, Szlovákiát képviselete a V4 koncerten Portugáliában a Terras Sem Sombra fesztivál keretén belül, valamint a Miskolci Nemzeti Színházban is fellépett már.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Adrián Zoltán