70 éves Kiss Zoltán Zéro, a Karthago és KGB alapítót tagja

Ma ünnepli 70. születésnapját Kiss Zoltán Zéro, a Karthago és KGB alapítót tagja, basszusgitárosa, a numerológus.

Gyerekkorom óta zenész, basszusgitáros szeretett volna lenni. Volt hozzá tehetsége, szorgalmasan gyakorolt, így már 18 éves korában Radics Bélával játszott a Tűzkerékben. Ezután jött a Scampolo Faragó "Judy" Istvánnal, Bontovics Katival, majd Judyval és Komár Lacival megalakították a Sprintet (akkor született a "Postakocsi" című dal). Ez követően a Korálban játszott Balázs Fecóval, Koncz Zsuzsát is kísérték. 1977-78-ban a Piramis hangkeverő technikusa volt, de nagyon hiányzott neki a zene, és már azt fontolgatta, hogy külföldön fog szerencsét próbálni.

Végül itthon maradt, mert 1979-ben megszületett a fia és megalakult a Karthago, amelynek ma is tagja.

 

 

1983. szeptemberében a Karthagoval életük legnagyobb sikerét érték el, megnyerték Ausztriában a Villachi Nemzetközi Zenei Fesztivált. Amikor hazatértek, akkor tudta meg, hogy ugyanazon a napon, hajszál híján elveszítettem a feleségét. Szerettek volna még egy kislányt, de a felesége, aki eredetileg vegyész, egy munkahelyi mérgezés következtében az ötödik hónapban elvetélt, majdnem meg is halt.

 

 

Közben Gidóval 1985-ben megcsinálták a Fáraó zenekart, amit nagyon szeretett, de a megélhetésük veszélybe került, így zenész barátaival kiment nyugatra vendéglátózni. Norvégiában, Nyugat-Németországban és főként hajókon játszottak. Mivel nagyon hiányzott a család, így hazaköltözött.

Ekkor jött a képbe a "Kisváros" című tv filmsorozat (1993-2000 között), amelynek a zenéjét a KGB-vel (Kiss-Gidófalvy Band) szerezték. 1997-ben pedig "Lábnyomok a parton" címmel saját szólólemeze is megjelent.

 

 

A zene mellett Kiss Zoltán Zéro numerológiával (számmisztika) foglalkozik, amit már tanít is 2008. augusztusában jelent meg "A Sorsunk a Számokban" című numerológiai ismeretterjesztő könyve.

Negyvenéves a Karthago tragédia ihlette Requiem című dala

Mindeközben a Karthago is működött, igaz nem rendszeresen (1997-ben a Budapest Sportcsarnokban, 2000-ben a PECSAban adtak nagkoncertet).

2004-tő viszont mindenki komolyan veszi az együtt zenélést, és azóta járják Magyarországot és a magyarlakta határon túli vidékeket. Több mint 40 év után is változatlan felállásban lépnek színpadra.

 

 

„Nem csak a koncerteken, hanem előtte és utána is borzasztóan jó a hangulat. Oda jutottunk, hogy együtt járunk nyaralni családostul.”

2021-ben Máté Péter díjat kapott a Karthago tagjaként, a zenekar kiemelkedő és példaértékű munkásságáért.

 

 

EZ, ATEMPO.sk / karthago.hu
Fotó: karthago.hu