30 éve hunyt el Bacsik Elek világhírű jazzmuzsikus, akinek nevét ma is kevés magyar ismeri

Harminc éve, hogy Chicago egyik elővárosában 67 évesen meghalt Bacsik Elek budapesti születésű gitáros, hegedűs, akit bár a 20. századi jazztörténet kiemelkedő alakjaként tartják számon, ma is kevés magyar ismeri a nevét.

"Amikor a hatvanas évek elején Párizsban rögzítette a Take Five-ot vagy a Blue Rondo á la Turköt, Európa legjobb gitárosai között jegyezték. A kontinens tizenöt országában turnézott, miközben nagy kalandor volt, minden helyi nyelven megtanult"

- mondta róla korábban Simon Géza Gábor, a hazai jazztörténet fontos kutatója, aki 2016-ban Esős évszak címmel diszkográfiát írt róla.

 

 

Bacsik Elek kiemelkedő technikai felkészültséggel és alkalmazkodóképességgel mozgott a legkülönbözőbb zenei műfajok, stílusok és zenekari felállások, zenekari szerepek között.

"Talán nem volt olyan helyzet, amelyben ne tudott volna magasan megfelelni, és ha lehetősége volt rá, maradandót alkotni" - fogalmazott Pál Nagy Balázs, aki számos korábban ismeretlen információt, részletet publikált róla 2021-ben megjelent könyvében, a Bacsik Elek - Budapesttől East Dundee-ig című kötetben.

 

 

Az 1926. május 22-én Budapesten, a Ferencvárosban roma családban született Bacsik Elek (apja, Bacsik Árpád ismert cigányzenész, brácsás volt) már a negyvenes években,

tinédzserként részese volt a hazai zenei színtérnek. Gitározott, hegedült az Arizona mulató zenekarában, közreműködött számos rádiófelvételen és gramofonlemezen.

Huszonkét éves volt, amikor 1948-ban elhagyta Magyarországot.

Hosszabb-rövidebb ideig dolgozott Libanonban, Spanyolországban és Portugáliában, Olaszországban a rock and roll helyi híressége, Renato Carosone zenekarában gitározott. 1959-ben Franciaországba került, ahol a sanzonipar fontos szereplőjévé, televízió- és rádióműsorok közreműködőjévé vált. Franciaországban két szólólemeze jelent meg (The Electrc Guitar of the Eclectic Elek Bacsik - 1962; Guitar Conceptions - 1963), Serge Gainsbourg, a francia könnyűzene ikonja dzsesszlemezt készített vele, de játszott mások mellett Dizzy Gillespie-vel, Jeanne Moreau-val és Michel Legrand-nal is.

 

 

Amerikába azért ment 1965-ben, mert vágyott a jazz őshazájába, de csalódnia kellett. Bár ott is megjelent két szólóalbuma (I Love You - 1974; Bird and Dizzy - A Musical Tribute - 1975) és néhány más lemezen is hallható a játéka, kívülálló maradt, nem kapott megfelelő támogatást, menedzselést.

Hosszú éveken át, 1967-től 1990-ig dolgozott Las Vegasban, ahol fellépett Tony Bennettel, Wayne Newtonnal, Tommy Vig magyar-amerikai vibrafonos-dobossal, sőt Elvis Presley-vel is, az őt kísérő nagyzenekar tagjaként 1969-ben és 1972-ben egy-egy hónapot töltött el mint gitáros, hegedűs és bőgős. Quincy Jones filmzenék rögzítésére hívta és dolgozott cigányzenészként is magyar éttermekben; utolsó éveiben Kanadában próbálkozott.

 

{facebook}https://www.facebook.com/elekbacsik/videos/600704273672450{/facebook}

 

Élete végén szélütés érte, fél oldala lebénult, a zenélést fel kellett adnia. Nem sokkal később gyógyíthatatlan tüdődaganatot diagnosztizáltak nála. Elk Grove Village egyik kórházában 1993. február 14-én hunyt el.

Az elmúlt időszakban civil kezdeményezés indult annak érdekében, hogy a Budapest VIII. kerületében található Muzsikus cigányok parkjában Bacsik Elek is emléktáblát kapjon.

 

 

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Elek Bacsik Facebook