Erdei Péter karnagy születésnapjára

Erdei Péter Liszt- és Bartók-Pásztory díjas karnagy Debrecenben született 1944. december 8-án. Zeneszerető családban nőtt fel, s a zenével már kiskorában kapcsolatba került.

Tanulmányai alatt egyre inkább kialakult benne a kóruséneklés szeretete, amelyet csak megerősített, hogy Gulyás György, a neves karnagy (többek közt a Debreceni Kodály Kórus alapítója) meghívta énekkarába. A Zeneakadémián főtárgyat Vásárhelyi Zoltántól és Párkai Istvántól, zeneelméletet Bárdos Lajostól, szolfézst Szőnyi Erzsébettől, ellenpontot Gárdonyi Zoltántól, zenetörténetet Kroó Györgytől és Szőllősy Andrástól tanult. Diplomáját 1968-ban szerezte.

A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára. 34 évig a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet igazgatója volt, és évekig volt a Magyar Rádió Énekkara, a Debreceni Kodály Kórus és a Kecskeméti Pedagógus Énekkar karnagya.

A Pekingi Központi Konzervatórium állandó vendégprofesszora. A Kodály Musical Training Institute (Boston, USA) társalapítója (1969).

 

 

Gyakran kérik fel rangos nemzetközi fesztiválok és versenyek zsűrijében való részvételre, illetve mesterkurzus tartására (Arezzo, Bergen, Cambridge, Cork, Debrecen, Dublin, Hong Kong, Llangollen, Marktoberdorf, Oxford, Tours, Szingapúr).

Többször volt a Galántai Kodály Napok kórusverseny zsűrijének elnöke.

Az Ifjúsági Világkórus (World Youth Choir) karnagya is volt 2000-ben. Számos kortárs magyar kórusmű bemutatójának rádió- és CD-felvételén működött közre, és több elismerésben részesült e tevékenységéért. 2018-ban a Kodály-emlékév alkalmából jött létre a Nemzeti Ifjúsági Kórus, melynek karnagya, szakmai vezetője.

 

Elismerései:

Liszt Ferenc-díj (1992)
Katona József-díj (1994)
Kodály Intézetért Díj (1994)
Bács-Kiskun Megye Művészeti Díja (1996)
Trefort Ágoston-díj (2001)
Pro Renovanda-díj (2004)
Kecskemét Felsőktatásáért és Tudományos Életéért Díj (2007)
Kodály Intézetért Díj (2008)
Bartók Béla - Pásztory Ditta-díj (2009)
A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze Díj (2010)
Kodály Zoltán-díj (2019)
Fábry Zoltán-díj (2020)
Magyarország Kiváló Művésze Díj (2020)

ATEMPO.sk