„Talán nem csináltam mindent rosszul” - Rácz Csaba, a Harmónia közönségdíjas 2022-ben

A Harmónia - Szlovákiai Magyar Zenei Díj a hazai zenei élet egyetlen szakmai elismerése. 2022-ben Rácz Csaba csellóművész Keszegh Béla polgármestertől vehette át a Harmónia közönségdíjat.

Kristóf Réka a távolból, Józsa Mónika és Rácz Csaba díjazottak a helyszínen fogadták az elismeréseket – A X. Harmónia - Szlovákiai Magyar Zenei Díj átadójának részletei (+FOTÓK)

„Elég korán elkerültem Komáromból, de sosem hagytam itt. Jöttem, ha játszani kellett a kulturális rendezvényeken, muzsikáltam, amikor koncertlehetőség adódott, oktattam az itteni nyári kamarazenei mesterkurzusokon” – sorolta portálunknak mosolyogva Csaba.

 

Rácz Csaba

 

Milyen a fellépési naptára mostanában? „Mint más ember naptára, aki tudja, mikor kell munkába járnia. Húsz éve vagyok a Szlovák Filharmónia tagja, megalakulása óta zenélek a Beliczay kamarazenekarban". Mostanában Vadkerti Imrével is zenélsz – tettük hozzá. – „Régóta terveztük ezt. Lassan összeszövődtek a szálak. Készülő cédéjére már rögzítettünk egy-két dalt” – válaszolta.

Végül: mit szól ahhoz, hogy ezt a díjat a közönség adta? –

„A közönséget és a közösséget szolgálom. Talán nem csináltam mindent rosszul, hogy így megtiszteltek a bizalmukkal” – mosolygott boldogan a csellóművész.

 

Rácz Csaba

 

A zenészről forgatott bemutatkozó kisfilmben néhány méterre egykori zeneiskolájától, a Klapka tér közepén ülve és csellózva fogalmazta meg gondolatait.

A VIDEÓ MEGTEKINTÉSE A FACEBOOKON

 

Rácz Csabának édesapja – Rácz László – adta kezébe a hangszert, majd tragikus halála után Gyökér Krisztina (Dél-Komárom) tanította. Református neveltetésének köszönhetően már gyerekkorában részt vett a templomi zenei életben. Középiskolai tanulmányait Győrben, majd Székesfehérváron végezte Tetsuya Kiuchi-Koide osztályában. Ekkor már tagja volt a szintén komáromi születésű Török Ferenc hegedűművész vezette Comorra Kamarazenekarnak, amely fontos szerepet töltött be a város zenei életében. Kezdetektől részt vett az Édes Árpád (református lelkipásztor, egyházzenész) által szervezett FIRESZ kórus munkájában, melyet a kezdetekben Ág Tibor, majd Berkesi Sándor, később Süll Kinga karnagyok vezettek.

 

Rácz Csaba

Tanulmányait a pozsonyi zeneművészeti főiskolán (VŠMU) fejezte be Ján Sláviknál (Moyzes kvartett). 2002-től a Szlovák Filharmónia tagja. 2021-től közreműködik a Bayreuthi Ünnepi Játékokon (Bayreuther Festspiele).

OTT VOLTUNK: Zenei utazás a Rácz Cello Quartettel

Ezenkívül együttműködik több neves zenekarral – ezek a teljesség igénye nélkül az alábbiak: Beliczay Kamarazenekar, Beliczay vonósnégyes, Cimorosa Chamber Orchestra, Capella Istropolitana, Metropolitný orchester Bratislava, Solistes Européens Luxembourg, Philharmoniker Hamburg, Viva Musica Festival Orchestra, Bratislava Symphony Orchestra, Symphonia Vienna.

 

Rácz Csaba

 

Mivel otthon a nyitott zenei ízlés és a költészet szeretete is jellemző volt, óhatatlanul belekóstolt a megzenésített versek műfajába is.

OTT VOLTUNK: Harang csendült Dunaszerdahelyen is

Így alkalma nyílt együtt játszani a Borostyán, a Kor-Zár, a Kicsi Hang, a Kaláka, a Remedios zenekarokkal, valamint Écsi Gyöngyivel, Korpás Évával, Tóbiás Szidivel, Emmer Péterrel, Lakatos Róbert és a RÉV zenekarral, Dhafer Yousseffel, Giovanni Sollimaval.

BÁJ, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András