110 éve született Solti György világhírű, legendás karmester

Solti György, nemzetközileg Sir Georg Solti néven ismert karmester, zongoraművész és zeneigazgató 110 éve született. Világszerte ismertté operadirigensi fellépései tették.

Budapesten látta meg a napvilágot 1912. október 21-én. Édesanyja fedezte fel kiváló énekhangját és jó hallását. Zeneakadémiai tanulmányait zongora és zeneszerzés szakon 1927–31 között végezte, majd 1932-től az Operaház korrepetitora volt. 1936-ban a Salzburgi Ünnepi Játékokon Arturo Toscanini asszisztenseként működött közre.

Először 1938-ban állt zenekar élére: Mozart Figaro házassága című operáját vezényelte.

 

 

Zsidó származása miatt emigrálnia kellett: 1939–45 között Svájcban élt. 1942-ben elnyerte a genfi zongoraverseny első díját, és ezzel megalapozta ismertségét. A második világháború után ismerősei a Bajor Állami Opera főzeneigazgatói tisztségéhez segítették. 1952-ben a frankfurti opera főzeneigazgatója lett, majd 1959-ben a londoni Royal Opera House alkalmazta.

Újjászervezte és a világ legjobb operaházai közé emelte a londoni társulatot.

1969-től a Chicagói Szimfonikus Zenekar igazgatója volt, itt a szokásos operarepertoár mellett szimfonikus műveket is vezényelhetett. 1971-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója, 1979-től a Berlini, 1985-től pedig a Londoni Szimfonikusok főzeneigazgatójaként dolgozott.

 

https://www.youtube.com/watch?v=9l9xZdiwOSk

 

Kiváló hanglemez-dirigensként tartják számon; külön tehetsége volt a stúdiómunkához. Számtalan lemeze közül kiemelkedik Richard Wagner Ring ciklusának teljes felvétele a Bécsi Filharmonikusok élén. 31 Grammy-díjat kapott, európai és amerikai egyetemek avatták díszdoktorukká, az angol királynő pedig lovaggá ütötte (KBE).

Beyoncé rekordot döntött, már csak Solti György áll előtte - ők a Grammy 2021 díjazottjai

Hatalmas repertoárja volt, és ennek részeként világszerte fáradhatatlanul propagálta magyar szerzők – Bartók Béla, Kodály Zoltán, Dohnányi Ernő, Weiner Leó – műveit. Élete utolsó lemezét is magyar komponisták műveiből állította össze. Egy dél-franciaországi fürdőhelyen hunyt el 1997. szeptember 5-én; hamvait kérésére a budapesti Farkasréti temetőben, Bartók Béla sírja mellett helyezték örök nyugalomra. Síremlékén ez olvasható: „Hazatért”.

 

 

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: MTI