A csendes dobos - Charlie Watts, a legendás Rolling Stones ütőse

Charlie Watts Londonban született 1941. június 2-án. Az angol zenész a legendás The Rolling Stones dobosaként vált világszerte ismertté.

Tízévesen fedezte fel a jazzt, Miles Davis és John Coltrane muzsikája annyira lenyűgözte, hogy elhatározta, ő is zenész lesz.

Jazz-dobolni autodidakta módon tanult, majd 1961-ben csatlakozott Alexis Korner csapatához, a Blues Incorporatedhez. Eközben grafikusként dolgozott egy reklámcégnek, és Ode to a High Flying Bird címmel képregényt rajzolt Charlie „Bird” Parker tiszteletére.

Ekkor ismerte meg Brian Jonest, aki bemutatta néhány zenekar-alapításon fáradozó barátjának, akikkel csak alkalmi fellépéseket vállalt. Munkahelyéről csak akkor lépett ki, amikor a Rolling Stones hosszú távú szerződést kapott egy londoni klubban.

 

 

Először 1963 januárjában játszott a zenekarral, majd ő lett a Rolling Stones dobosa, és a zenekar tagja haláláig.

"Nekem ez is csak egy állásajánlat volt" - mondta később, hozzátéve: soha nem gondolta volna, hogy a rockzenetörténet egyik meghatározó formációjának tagja lesz.

Az 1970-es évek végén beszállt Ian Stewart boogie-woogie csapatába, a Rocket 88-be; az 1980-as években pedig egy big banddel turnézott, majd önálló nagylemezeket adott ki.

 

 

1989-ben a Rolling Stones tagjaként beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be. A Modern Drummer magazin 2006 júliusi számában Watts-ot beszavazták a Modern Drummer Hall of Fame-be olyan dobosokkal együtt, mint Ringo Starr, Keith Moon, Steve Gadd, Buddy Rich, és más neves ütősök.

 

 

Watts mindig is a banda legnyugodtabb, legzárkózottabb tagja volt. Közismert volt elegáns megjelenéséről.

80 éves korában hunyt el 2021. augusztus 24-én, előtte jelenteték be, hogy a zenész gyengélkedik és orvosai tanácsára nem vesz részt a közelgő amerikai turnén. Wattsnál még 2004 júniusában torokrákot diagnosztizáltak, de a kezelések hatására felgyógyult daganatos betegségből.

 

Dokumentumfilm-sorozattal ünnepli a Rolling Stones 60. születésnapját a BBC

ATEMPO.sk