„Nem elég jól énekelni” - Bangó Margit világhírű roma énekes születésnapjára

Bangó Margit Kossuth-díjas világhírű cigány- és magyarnóta-énekes 1950. április 4-én született a Szabolcs megyei Vásárosnaményban.

A tradicionális muzsikus családból származik, édesapja cimbalmozott, édesanyja énekelt. Pályafutása 17 éves korában kezdődött, amikor a Magyar Rádió tehetségkutató versenyén felfedezték kivételes énekhangját.

Ettől fogva rádió- és tévéműsorok állandó szereplője lett, megalakult a Bangó Margit-Horváth Pista kettős. Később a 100 Tagú Cigányzenekar szólistája lett, ebben az időszakban számos külföldi és hazai koncerteken, nagyszabású gálaelőadásokon szólaltak meg a több száz éves hagyománnyal rendelkező magyar nóták és cigánydalok.

 

 

Számos lemeze jelent meg. 2000-ben a Benned láttam életemnek minden boldogságát című albuma, melyen a 100 Tagú Cigányzenekar kíséri. 2001-ben a Halk zene szól az éjszakában, 2004-ben a Felnézek a nagy égre című albuma jelent meg.

A 2007-ben kiadott Két gitár című lemezén a felvidéki Rigó Mónika is közreműködik.

 

 

Munkásságát számos díjjal ismerték el. 2000-ben megkapta a Magyar Örökség díjat, ezt követte 2004-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést vehette át. 2006-ban Kossuth-díjat, 2010-ben pedig Fonogram díjat kapott.

"Nem elég jól énekelni, át kell tudni adni a közönségnek a nótákban rejlő érzéseket, a vidámságot és a szomorúságot egyaránt. Vannak dalok, amelyek évszázadok alatt formálódtak és formálódnak a mai napig" – mondta Bangó Margit, akinek a zenei repertoárja egy "hungarikum zenetár".

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: TV2