65 éve született Pólos Árpád, a kassai Thália Színház ikonikus színésze

Pólos Árpád felvidéki színész Feleden született 1957. március 15-én. Rimaszombatban érettségizett 1976-ban, majd 1978-ban könyvtárosi szakképesítést szerzett Turócszentmártonban. 1982 óta volt tagja a kassai Thália Színháznak.

Kezdetben kisebb szerepeket bíztak rá a rendezők, azonban alkata, színpadi megjelenése és nem utolsó sorban tehetsége miatt a színház jelentős színészévé nőtte ki magát. Drámai szerepei mellett vígjátéki figuráival is belopta magát a nézők szívébe.

 

Pólos Árpád

 

Feleségével, Kövesdi Szabó Máriával közösen számos önálló műsor összeállítója, szereplője; egyéb műsoros összeállításoknak, rádiófelvételeknek is gyakori szereplője volt.

A kassai Tháliában Pólos Árpád formálta meg Stanley (A vágy villamosa), Capulet (Rómeó és Júlia), Alexis Zorba (Zorba, a szabad ember), Balu (A dzsungel könyve), Tót (Tóték), Hyppolit (Hyppolit, a lakáj), Henrik (A gyertyák csonkig égnek) szerepét, hogy csak néhányat említsünk számtalan alakítása közül. Szerepet kapott a Bitkári plných snov (1986) és a Ranč u zelenej sedmy (1997) című filmekben.

2000-ben a Határon Túli Magyar Színházak XII. Fesztiválján megkapta Kisvárda város Önkormányzatának különdíját, 2012-ben pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma Életmű-díjával jutalmazták a Magyar Színházak XXIV. Kisvárdai Fesztiválján.

Utoljára a Portugál, a Légy jó mindhalálig és a Noszty fiú esete Tóth Marival darabokban állt színpadra.

63 éves korában 2020. november 23-án hunyt el a kassai Thália Színház ikonikus színésze.

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: Thália Színház