Lehoczky Éva, aki jazzdobosból lett operaénekesnő

Lehoczky Éva operaénekesnő, érdemes művész Debrecenben született 1925. március 7-én. A lehotai Lehoczky családból származik.

Távoli rokonságban állt Lehotay Árpád színész–rendezővel és Lehoczky Zsuzsa operetténekesnővel is. Családját a második világháború alatt kibombázták debreceni lakásukból, ezért Budapestre költöztek.

Első nőként elvégezte a Zeneakadémia ütős szakát. A felszabadulás utáni években jazz- és szalonzenekarok dobosaként kereste kenyerét.

Hangja felfedezése után újra a főiskolára került, 1949 és 1956 között Kapitánffyné Katona Magdolna énekestanítványa lett.

 

 

A végzés után Gáspár Margit a Fővárosi Operettszínházhoz szerződtette primadonna szerepkörben. Igazgatóváltáskor meg kellett válnia a társulattól. Négy évre szabadúszó lett, legtöbbet a Tarka Színpadon szerepelt, majd 1962-ben az egri Gárdonyi Géza Színházba került, ahol operettet és prózát vegyesen játszott.

1965-ben külföldre szerződött: a Karl-Marx-Stadt-i (a mai Chemnitz) opera vezető koloratúrszopránja lett. Lehetősége nyílt olyan világsztárokkal egy színpadon állni, mint Peter Schreier, és dolgozott Harry Kupfer rendezővel is.

 

Lehoczky Éva

 

1968-ban tért haza és ekkor a Szegedi Nemzeti Színházba került. Két év múlva lett a Magyar Állami Operaház tagja, ahol már operettszínházi korszaka óta számtalanszor vendégszerepelt. 1984-ben innen vonult nyugdíjba. 2017-ben posztumusz örökös tag címmel ismerte el az Opera.

Lehoczky Éva a koloratúrszoprán fogalmának ideális megtestesítője volt, lírai és drámai szerepeket egyaránt énekelt. Sok százszor előadott, emblematikussá vált alakítása volt az Éj királynője Mozart klasszikus operájában, A varázsfuvolában.

 

 

2016. december 6-án, 91 éves korában egy tragikus balesetben hunyt el. Lakástűz áldozata lett, a helyszínre érkező mentők már nem tudták megmenteni az életét.

ATEMPO.sk
Fotó: Szalay Zoltán / Fortepan, nlc.hu