Szállj fel magasra - Gallai Péter billentyűs emlékére

Gallai Péter, a Piramis és a Bikini egykori billentyűse, énekese, dalszerzője 1953. október 5-én született Budapesten.

1971-ben alapította első zenekarát, 1974-ben végzett a Konzervatóriumban. Játszott a Nautilus zenekarban, majd 1974-ben alapító tagja volt a Piramisnak. A hard rock csapat a hetvenes évek második felében talán a legnépszerűbbnek számított Magyarországon, első aktív korszakában, 1974 és 1982 között hét lemezt jelentetett meg.

Gallai Péter számos dalt írt a Piramisnak, mások mellett olyan slágerek születésénél működött közre, mint a Szabadnak születtem, a Szállj fel magasra, a Mikor megszülettem, a Nem tudom vagy a Más helyen keress.

 

 

A Piramisban Gallai mellette Závodi János gitározott, Révész Sándor énekelt, Som Lajos basszusgitározott és Köves Miklós dobolt. A csapat 1992-ben és 2006-ban is visszatért néhány nagy koncertre, majd 2009-tól újra rendszeresen koncertezett; ebben a formációban Gallai, Závodi és Köves mellett Nyemcsók János énekel és Vörös Gábor basszusgitározik. Az alapító Som Lajos 2017-ben hunyt el.

 

 

1985-től 2002-ig a Bikini együttes tagja volt, Gallai Péter billentyűjátéka és vokálozása a zenekar tizenhárom lemezén hallható. Társzerzője volt például a Hazudtunk egymásnak, A csillagok ködében, az Eltűnt az élet az utcánkból és a Ha lenne holnap című Bikini-dalnak.

 

FOTÓBESZÁMOLÓNK A 2018-AS PIRAMIS KONCERTRŐL

 

Játszott a Favágókban is, a nyolcvanas években Kováts Krisztával és Fábri Péterrel közös gyermekműsora volt, utóbbival együtt írta a Kolumbusz című rockoperát, amit 1992-ben mutattak be.

Élete utolsó éveiben súlyos alkoholfüggőséggel küzdött (ebből eredendően hasnyálmirigy-gyulladást is kapott, és szívproblémái is voltak), amin egy időre felül tudott kerekedni, később azonban visszaesett, végül vírusos fertőzésben halt meg 2019. szeptember 16-án.

ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Ágoston / ATEMPO.sk