Az orgona bűvöletében - 65 éves Szabó Imre

Szabó Imre, a szlovákiai orgonaművészet egyik kiemelkedő alakja 1956. szeptember 9-én született Érsekújvárott. Orgonatanulmányait Baróti Istvánnál kezdte magánúton Budapesten, majd Pozsonyban folytatta, ahol a Zene-, Dráma- és Filmművészeti Főiskolán Ferdinand Klinda tanítványaként szerzett diplomát.

A főiskola elvégzése után két évig mint a Szlovák Zenei Alap ösztöndíjasa Ivan Sokol vezetésével tanult tovább. Több hazai és nemzetközi zenei verseny díjazottja.

1979-ben elnyerte a Prágai Tavasz Nemzetközi Orgonaverseny 3. díját, 1983-ban a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Orgonaveresenyen a kortárs zenemű legjobb előadásáért járó különdíjat.

 

 

Ugyancsak 1983-ban első helyezést nyert a pőstyéni Nemzeti Orgonaversenyen valamint a trencséntyeplici Fiatal Művészek Fesztiválján a zenekritikusok díjával tüntetik ki.

Rendszeresen koncertezik, hazai fellépései mellett többek között Magyarországon, Csehországban, Németországban, Franciaországban (Párizs, Notre-Dame; Toulouse, St. Sernin), Angliában, Svédországban, Svájcban (Lausanne, Cathédrale), Ausztriában, Romániában, Lengyelországban adott hangversenyeket. Repertoárjában fontos helyet foglalnak el J.S.Bach, Liszt Ferenc és a francia romantikus orgonairodalom alkotásai.

 

 

Számos hanglemez-, rádió- és televiziófelvételt készített. Kezdeményezője és művészeti vezetője a pozsonyi Szlovák Rádió már hagyományos orgonahangversenyeinek.

A pozsonyi Szlovák Filharmónia új orgonája hangképének tervezője.

1988 és 2003 között a pozsonyi Konzervatórium, 1995-től a pozsonyi Zene- és Drámaművészeti Főiskola orgonatanára, ahol jelenleg főiskolai docens.

ATEMPO.sk
Fotó: Roderik Kučavík, skozilina.sk