A zene és a versek bűvöletében - Zsapka Attila születésnapjára

Ma ünnepli születésnapját Zsapka Attila, gitáros, énekes, zeneszerző, a felvidéki magyar zenei élet egyik kiemelkedő alakja.

Attila Párkányban látta meg a napvilágot 1968. május 17-én. Kisgyermek korában édesanyja Szécsi Pál lemezeit hallgatta csodálattal. Hat éves lehetett, amikor a televízióban végignézte a Beatles „Egy nehéz nap éjszakája” című filmjét. Ez a pillanat meghatározta életet, ettől kezdve gitáros énekes szeretett volna lenni. Nem sokkal később pedig meg is kapta első gitárját.

 

Kor-Zár

 

Kamaszként több rövidebb és hosszabb életű zenekarban játszott, majd 1989-ben unokatestvérével, Zsapka Zsolttal megalapították a máig is aktív Kor-Zár verséneklő együttest.

Új köntösbe öltöztette dalait a Kor-Zár – Ott jártunk (+FOTÓK)

OTT VOLTUNK: Karácsonyi varázs a Kor-Zár együttessel

2005-ben elhatározta, hogy a Kor-Zár mellett egyéni pályán is szerepelni fog. Elsődleges célja az volt ezzel, hogy rendszeresen fel tudjon lépni Szlovákia magyar tanítási nyelvű iskoláiban, népszerűsítve az énekelt vers műfaját a diákság körében. Kezdetben egy szál gitár kíséretében, egyedül járta Felvidéket, de azóta már barátokat, zenésztársakat is talált mindehhez.

 

 

Az évek során a Kor-Zár tagjai mellett sok kitűnő zenésszel és előadóművésszel volt és van szerencséje együtt dolgozni, köztük Kátai Zoltán és Dinnyés József énekmondók, a Kaláka együttes, Vadkerti Imre előadóművész, Korpás Éva népdalénekes, Gál Tamás színművész, Lakatos Róbert brácsaművész, Benkó Ákos jazz dobos, Emmer Péter gitárvirtuóz, Farnbauer Péter billentyűs, gitáros és még sokan mások.

 

Vadkerti-Zsapka-Sipos

 

A Felvidék magyar iskoláit, falvait, városait Vadkerti Imrével ás Sipos Dávid szoxofonossal járják, ez a formáció 2016-ban Harmónia díjat is kapott. Korpás Évával Szécsi Pál emlékkoncerteket tartanak, Emmer Péterrel duóban szórakoztató zenét játszanak idehaza és a Kárpát–medence magyarlakta vidékein.

OTT JÁRTUNK: A csillagok alatt zárta a nyarat Zsapka Attila és kitűnő zenekara (+FOTÓK)

A verséneklésnek köszönhetően volt szerencséje személyesen megismerkedni olyan neves költőkkel, mint Gál Sándor, Varró Dániel, Lackfi János, Mészely József, valamint Böröczki Mihály és Z. Németh István.

 

 

"Nem feladatként tekintek a dalszerzésre. Úgy még nem írtam dalt, hogy valaki megkért rá és kellett. Ha ihletet kapok egy-egy vers kapcsán, akkor sodor magával, egészen addig, amíg meg nem születik egy olyan dalötlet, amivel szerintem érdemes foglalkozni." - mondta korábbi interjúnkban Attila.

Zsapka Attila énekes, dalszerző pódiumon és az interneten (interjú)

A járvány alatt indította VersZeneMűhely youtbe csatornáját. Rendszeresen ott van a Tompa Mihály Országos Verseny verséneklők zsűrijében is.

Isten éltesse Zsapka Attilát!

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Kiss Gibbó Gábor, Cséfalvay Á. András és archívum