A versek bűvöletében - Gryllus Dániel, a Kaláka vezetője

Ma ünnepli születésnapját Gryllus Dániel kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész, zenész.

A több mint ötven éve működő Kaláka zenekar vezetője, zenésze Budapesten látta meg a napvilágot 1950. április 23-án Gryllus Vilmos és Fogarassy Éva gyermekekén.

Testvére Gryllus Vilmos, aki szintén a Kaláka tagja. Általános iskolás korában tanult meg előbb zongorázni, majd klarinétozni, később furulyázni és citerázni. Középiskolai tanulmányait a Móricz Zsigmond Gimnáziumban végezte.

 

 

1969 őszén Mikó Istvánnal megalakította a Kaláka együttest, mellyel versekre írt dalokat és népzenét játszanak. 1969 decemberében léptek először közönség elé a Bem rakparti Művelődési Ház Tolcsvay klubjában. Weöres Sándor, Radnóti Miklós, Arany János és Petőfi Sándor verseit adták elő. 

A Kaláka együttes (Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs, Becze Gábor) öt évtizedes munkásságát 2020-ban húsz év után másodszor is Kossuth-díjjal ismerték el, a Gryllus fivérek pedig a legjobb keresztény szellemiségű előadóknak járó Szikra-díjat kapták meg életművükért.

"Úgy tudom, korábban egyetlen zenekar sem kapott két alkalommal is Kossuth-díjat. Nagy megtiszteltetés ez, a kitartásunk van benne, hogy 2000 után is annyi mindent csináltunk, különböző esteket, turnékat, lemezeket. Talán az elmúlt húsz év még termékenyebb volt számunkra, mint az első harminc, sokkal inkább a magunk urai lettünk, mint korábban.

A Szikra-díj azért kedves, mert bibliai témájú lemezeimen, a Pál apostolos, a hegyi beszédes vagy a zsoltáros anyagokon az Ószövetség és az Újszövetség egyaránt jelen van" - mondta Gryllus Dániel.

 

 

1970 és 1971 között a KFKI Fadrusz utcai helyiségében játszottak a Kalákával, majd 1971-től 1973-ig a vízivárosi pinceklubban, 1973-tól pedig a Marczibányi téri Művelődési Házban. Első nagylemezük 1977-ben jelent meg Kaláka címmel. 

1991 tavaszán jelent meg a Kaláka vezetője által alapított Gryllus Kiadó első lemeze, a cég azóta nemcsak a zenekar és tagjai anyagait gondozza, hanem számos ismert előadó, köztük a Sebő együttes, Kobzos Kiss Tamás, Palya Bea, Bognár Szilvia, Ferenczi György és a Rackajam és Dévényi Ádám lemezeit jelentette meg. A Gryllus Kiadó túl van a 220 CD-n, az öt évtized alatt mintegy 1300 verset (mások mellett Kányádi Sándor, Kiss Anna, Ady Endre, József Attila, Kosztolányi Dezső, Weöres Sándor, Áprily Lajos költeményeit) megzenésített Kaláka pedig több mint harminc lemezt készített, a legutóbbi a tavaly év végi Békabúcsúztató volt.

"A jó versek ma is népszerűek, Lackfi János vagy Szabó T. Anna új írásait ötven-hatvanezer ember olvassa el. A verséneklés tekintetében is optimista vagyok, miután közösségben vagyunk azokkal, akik hozzánk hasonlóan ezt művelik" - szögezte le Gryllus Dániel.

 

 

A Kalákával több mint 30 lemezt jelentettek meg. 1980 óta rendezik meg minden évben a Kaláka folkfesztivált a diósgyőri várban és egyéb miskolci helyszíneken, majd újabban Egerben.

1972-ben házasságot kötött Kőváry Katalin rendezővel. Két gyermekük született, Gryllus Dorka színésznő (1972) és Gryllus Sámuel (1976).

 

 

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Raffay Zsófi