Bocsárszky Attila felvidéki színművész születésnapjára

Bocsárszky Attila 1965. március 27-én született Füleken. A kassai magyar tanítási nyelvű ipariskolában érettségizett 1983-ban, majd a Kassai Thália Színház színésze lett. Először kisebb, később jelentősebb szerepekben is bemutatkozhatott.

"1983 októberében már a Thália színház tagja voltam mint elév. Nagyon kemény elvárások voltak irányomban a vezetőség részéről, két évet kaptam, hogy felvegyenek a főiskolára, ha nem, mehetek Isten hírével!!! Ha majd elmúlik ez az őrület a koronavírussal és körülötte stb., szeretném, ha ez e fajta igényesség lenne úrrá körülöttünk, és ebben a felfogásban dolgoznánk tovább. Nem beszélve az emberi viszonyokról. Remélem, ezután a halálos kór után az emberek többsége tudatosítja az igazi értékeket, és ismét szeretet, elfogadás, kompromisszumkészség lesz úrrá rajtunk!" - üzenet a színház közösségi oldalán a színész.

1988-1992 között a pozsonyi Színművészeti Főiskola hallgatója volt, ebből egy évet a budapesti főiskolán is eltöltött (Színház és Filmművészeti Főiskola). Tanulmányai befejeztével jelentős szerepek sorát alakítja tragédiákban és komédiákban egyaránt.

1992-től a kassai Állami Színházban is többször vendégszerepelt, szlovák nyelvű előadásokban. Hangjátékok, szlovák és magyar filmek szereplője.

Láthatjuk többek közt a 2016-ban megjelent Kojotban (Kostyál Márk első filmje) is, mely az év filmje lett.

 

 

A 2016-ban alapított Külhoni Magyar Nemzeti Színház művészeti igazgatója.

2019-től a Thália színház társulatvezetője és a kassai állami konzervatórium tanára is, ahol színpadi mozgást és akrobatikát oktat.

 

 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Nagy László