35 éves Várdai István csellóművész

Várdai István Liszt Ferenc-díjas csellóművész számtalan nemzetközi díjjal és elismeréssel a háta mögött ma a világ egyik legfoglalkoztatottabb csellistája. Sokan a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató zsűrijének tagjaként ismerik a ma 35 éves művészt.

1985. november 12-én született Pécsen. Zenészcsaládban nőtt fel, édesanyja Huszics Ibolya zongoratanár, édesapja Várdai István karnagy-zenetanár. Nyolcévesen Mátrai Mária tanította csellózni, már ekkor rendkívüli tehetségnek tartották.

2004-ig a Bartók Béla Konzervatóriumban tanult, ebben az időszakban háromszor nyert a Popper Dávidról elnevezett nemzetközi zenei versenyen (2000, 2003, 2004). 2007-ben harmadik lett a XIII. Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen Moszkvában, 2008-ban pedig első díjat nyert a Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen, valamint övé lett a közönségdíj, a Coup de Cœur Breguet-díj és a Pierre Fournier-díj is.

 

 

Diplomáját 2009-ben szerezte meg a budapesti Zeneakadémián, Mező László növendékeként, majd a bécsi Zeneakadémián tanult tovább, ahol Reinhard Latzko volt a tanára. 2010 és 2013 között a Kronberg Academyn tanult Frans Helmersontól, eközben

2012-ben elnyerte a világ legígéretesebb fiatal zenészének odaítélt Prix Montblanc-t, majd 2014-ben az ARD nemzetközi csellóversenyét Münchenben.

2009-ben Junior Prima-díjat, 2015-ben Liszt-díjat kapott. 2020-ban a Magyar Tehetség Nagykövetévé választották.

 

 

2015-től Baráti Kristóffal együtt a kaposvári Kaposfest Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál művészeti vezetője, 2017 óta a mannheimi Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst professzora. 2018 őszétől a bécsi Zeneakadémia (Universität für Musik und Darstellende Künste) cselló tanszékét vezeti. Többek között Natalja Gutman, Natalija Sahovszkaja, Schiff András és Starker János mesterkurzusain is részt vett.

2020 elején jelentették be, hogy Várdai István művészeti vezetése mellett folytatja munkáját a Liszt Ferenc Kamarazenekar, melynek koncertmestere, Tfirst Péter úgy nyilatkozott, hogy „a zenekar életében a Várdai Istvánnal való együttműködés mind Magyarországon, mind a régióban egy egyedülálló kezdeményezés”.

2017-től tagja a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató zsűrijének.

 

 

2016 végén egy ismeretlen német mecénás egy 1673-ban készült hangszert adományozott neki, amit „Ex du Pré-Harrell Stradivarius” néven tartanak számon, utalva korábbi tulajdonosaira, a fiatalon elhunyt angol csellistára, Jacqueline du Prére és Lynn Harrell amerikai művészre. Korábbi hangszere egy 1720-ban készült Montagnana cselló volt.

2009-ben jelent meg első lemeze az Ysaÿe Records gondozásában (Elgar, Prokofjev, Janáček). 2010-ben Vanhal csellóversenyét játszotta lemezre a Camerata Schweiz közreműködésével. 2013-ban a Hansler kiadónál megjelent lemezén Martinu, Popper, Beethoven, Paganini, Rossini és Mendelssohn variációs darabjaiból játszik. 2014-ben megjelent CD-jén a Pannon Filharmonikusok kíséretében Csajkovszkij műveket szólaltat meg. 2015-ben Singing Cello címmel a Hungarotonnál jelent meg lemeze, 2016-ban Bach szóló szvitjeit, 2017-ben Kodály összes gordonkára írt darabját vette fel a Brilliant Classics kiadó számára. Legutolsó lemeze 2018-ban Dancing Cello címmel jelent meg.

EZ, ATEMPO.sk