Próbálj meg lazítani - Malek Miklós születésnapjára

Idősebb Malek Miklós Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző, karmester Budapesten született 1945. június 3-án. Az újpesti Könyves Kálmán Gimnáziumban tett sikeres érettségi vizsgát, ezután felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola trombita szakára, ahol 1970-ben szerezte meg oklevelét mint Varasdi Frigyes növendéke.

Tanult klasszikus zenét, de más műfajokat is kipróbált. A Ki mit tud? győztes Angyalföldi Dixieland Zenekarnak volt tagja 1963-ban, 1969-től pedig húsz éven keresztül dolgozott mint az Express együttes zeneszerző-hangszerelője.

1969-ben első hangszerelési díját kapta a Táncdalfesztiválon és azóta munkatársa a Magyar Rádiónak. 1983-tól a Madách Színházban is működött, itt főként Hofi Géza műsorainak zenei vezetőjeként ismerték. 1992 és 1999 között a Magyar Televíziónál zenei vezetője volt. Együtt dolgozott többek közt Hofi Gézával, Kovács Katival, Zoránnal, Koós Jánossal, külföldön Caterina Valentével, Harold Faltermeyerrel, Helen Schneiderrel, és Al Di Meolával.

Felesége Toldy Mária énekesnő, énektanár, lánya Malek Andrea EMeRTon-díjas színésznő-énekes, és fia Malek Miklós dalszerző, producer.

 

Malek Miklós, Malek Andrea, Malek Miklós, Toldy Mária

 

Zeneszerzői tevékenysége mind a populáris, mind a nagyzenekari hangszerelésekre kiterjed, szimfonikus darabokat is ír. A Zeneszerzők Egyesületének (1990) és az Artisjus vezetőségének (1994) is tagja. A komponálás mellett hangszerelőként és karmesterként is dolgozik, művei számos nagylemezen és ötvennél több kislemezen hallhatók.

 

 

Ismertebb dalai közé tartoznak:

Hull az elsárgult levél
Macska duett
Söprik az utcát
Próbálj meg lazítani
Éjszakáról éjszakára
Egy kiöregedett vadászkutya
valamint Hofi Géza dalai.

 

 

Díjak

1969 Táncdalfesztivál - Hangszerelési díj
1974 Lyra fesztivál nagydíj - Pozsony
1994 Lyra díj
1996 Fényes Szabolcs díj
2000 EMERTON díj ("Az év zenei alkotása")
2004 Erkel díj
2004 Artisjus-díj
2011 Artisjus Életműdíj

ATEMPO.sk