Szent Korona Kórus – bemutatjuk a XVII. Kodály Napok résztvevőit

Az ipolybalogi Szent Korona Kórus a Musica Sacra elkötelezett művelője. 1997-ben alakult. Nevét a magyar királyi koronáról kapta, melynek másolata a község templomának tornyát ékesíti. Repertoárja a gregoriántól a reneszánsz és barokk templomi zenén át, a kortárs magyar egyházzenéig terjed. Rendszeres liturgikus szolgálata mellett aktív résztvevője a hazai és magyarországi koncertéletnek. Az énekkar vendégszerepelt Magyarországon, Ausztriában, Csehországban és Olaszországban. 2007-ben megjelent a kórus első CD-je "A Szent Korona oltalma alatt" címmel, melyen közreműködött a Mátyás-templom Zenekara Tardy László vezényletével. Az énekkar nevéhez fűződik Daróci Bárdos Tamás: Szent Korona Misé-jének 2005-ös ősbemutatója.

A Duna televízió 2006 húsvétján induló Duna II. Autonómia csatornájának első bejelentkezésekor élő adásban énekelt. Az énekkar fellépését a Mária - és a Szent István Rádió több alkalommal élőben közvetítette. Emlékezetes a 2016-os pozsonyi Koronázási Ünnepségeken való fellépése, valamint a prágai magyar lelkészség újraszervezésének alkalmából megrendezett ünnepi hétvégén adott hangversenyei. Az ’56-os forradalom 60. évfordulóján Dominik Duka, prágai érsek meghívására adott hangversenyt és az érsek által celebrált gyászmisén teljesített szolgálatot, melyben megemlékeztek Mindszenty József bíboros úrról és a forradalom áldozatairól.

Több hazai és nemzetközi kórusverseny díjazottja: 1999-ben a XI. Kodály Napokon, majd a 2001-es Námesztói Nemzetközi Kórusversenyen ezüstkoszorús minősítést ért el. 2002-ben a XII. Kodály Napokon aranykoszorú a zsűri dicséretével minősítést szerzett. 2003-ban Olmücben a XXXI. MUNDI CANTANT nemzetközi kórusversenyen ezüst díjat nyert egyházzene kategóriában. A 2005-en a XIII. Kodály Napokon aranykoszorús minősítést szerzett. A legutóbbi Kodály Napokon aranykoszorús minősítést a zsűri dicséretével szerzett.

A kórus karnagya Molnár Ottó.

 

Molnár Ottó
Molnár Ottó

ATEMPO.sk