Lennék valakié - Ady versei szimfonikus zenei kísérettel Gútán

2024. október 23-án, szerdán 19.00 órától a gútai Adamis Anna Városi Művelődési Központban kerül sor a Lennék valakié című szimfonikus koncertestre, amely során rendhagyó módon mutatják be a költő, Ady Endre válogatott verseit.

A darab zenéjét Pető Zoltán szerezte, közreműködik a 45 tagú Dunamente Szimfonikus Zenekar (szlovák, magyar, orosz, ukrán művészek) dr. Cseh Tamás vezényletével.

Színpadon láthatjuk Horváth Lorettát (operaénekes), Mórocz Virágot (operaénekes), Tóth Károlyt (színész) és Szebellai Dánielt (színész).

A belépőjegy ára 10 euró.

Lennék valakié – csodásan szólnak Ady versei szimfonikus zenei kísérettel (VIDEÓ)

A koncert tisztelgés Ady Endre költészete előtt, ami ma is ugyanolyan aktuális, mint száz évvel ezelőtt. Ugyanúgy szeretünk, ugyanúgy gyűlölünk, szenvedünk és örülünk. Ady Endre költészetének egyik fő irányvonala az Istenkeresés, a hazatalálás kérdése. Végig vezet minket a születéstől, a szenvedélyek hullámzásain át, a szenvedéseken keresztül egészen a halálig. És hogy jön ide a zene? A legegyszerűbb válasz erre, hogy a zene benne van, van, aki hallja, és van, aki nem. Ám, amint megszólal, mindenki érzi és érti. Mert Univerzális. Mint egy mondóka, egy mantra, amit nagyanyánk dúdolt elalvás előtt, ami megnyugtat, ami hazavezet. A koncert egy igazi lélekutazás, ami a születéstől, a katarzison át a csend felé vezet.

 

A koncerten elhangzó versek

Hepehupás, vén Szilágyban
Mi köt ide?
Vér és arany
Válasz (Azt írod a leveledben:)
Láttalak a múltkor
Héjanász az avaron
Félig csókolt csók
Meg akarlak tartani
A mindegy átka
Őrizem a szemed
Párizsban járt az ősz
Az Úr érkezése
Válasz (Azt, amit más őrülten hajszol)
Szeretném, ha szeretnének

ATEMPO.sk