Hogyan hasznosítsuk a stresszhelyzeteket? - Bagdy Emőke előadása Dunaszerdahelyen

2024. június 11-én, kedden 18.00 órakor Hogyan hasznosítsuk a stresszhelyzeteket? címmel tart előadást Bagdy Emőke pszichológus Dunaszerdahelyen, a Vovo landben.

Belépő elővételben 16 euró, helyszínen 18 euró.

 

Dr. Bagdy Emőke mindig is fontosnak tartotta a társadalommal folytatott párbeszédet, a lélektani ismeretek terjesztését, a szakmai közvélemény formálását. Média szereplései, ismeretterjesztő könyvei tették a hazai klinikai pszichológia királynőjévé. Bagdy Emőke mint ember titka a munka, a szorgalom. Nem ismeri a körülményeket, nem igényel feltételeket. Kedvenc tárgyai a kedves és fontos könyvei. Pozitív, és mindent azzá formál. Nem mereng az akadályokon, a megoldást keresi. Folyton mozgásban van, előre néz. Múltja a művei, a számtalan betű, szó és mondat. Jelene az alkotás, és a jövője minden, ami megalkotható, felépíthető, elindítható szellemi, szakmai áramlat, kutatás vagy eszmei hatás. Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervízor, a pszichológiatudomány kandidátusa, professor emeritus.

 

A stressz életünk egyik kulcsfogalmává vált. Ha rágondolunk, a rossz, „stresszelt” állapot jut eszünkbe, amit veszélyesnek és kerülendőnek tartunk. Selye János szakfogalmának népszerűségét az a felismerés adta, hogy a stresszállapot következményei félelmet keltettek mindnyájunkban.

Az évezred fordulóra azonban már olyan sok új ismeret halmozódott fel a stresszekről, hogy gyökeresen át kell alakítanunk a róluk kialakított sablonos képet.

Az előadásban ismertetem azt az új modellt, amely a stresszorra /bármely ingerre/ adható válasz lehetősége szerint differenciálja a jó és rossz stresszeket. A negatív stresszekről megismerhetjük, hogyan „szelidíthetjük” meg őket, és követjük a megbetegítő történések útját a szervezet megküzdő módjaival összefüggésben. A pozitív stresszek /eustressz, az eu a görög szóösszetételben helyes, jót jelent/ hatalmára is rávilágítunk, bebizonyítva, hogy a stresszekkel való „bánásmód” legkedvezőbb formája, ha háromszor annyi eustresszet igyekszünk begyűjteni , mint amennyi rossz /distressz/ hatás ér minket. Felsoroljuk azokat az eustresszeket, amelyek hatása a szervezet saját „életerő-serkentő” /vitalitás generátor/ hormonokat termel, ezek pedig hatástalanítani, csökkenteni képesek a negatív szövődményeket. Bármely meglepő. de minden pozitív élményhatásnak vitalizáló szerepe van, ilyenek az optimista viszonyulás, a rágódás elkerülése, a negatív gondolatok átkeretezése, jelentésének pozitívvá fordítása, de ilyen minden szeretetkapcsolat, a családi közösségi örömök, a másoknak adott segítségek /altruista magatartás/, a fizikailag is kifejezett pozitív érzések /ölelés, csók, simogatás, stb./. A kutyagazdák még a kedvencük simogatásából is eustresszeket, éltető hormonhatásokat kaphatnak

ATEMPO.sk