Magyar Passió – filmvetítés és közönségtalálkozó Dunaszerdahelyen

2022. március 14-én, hétfőn 18.00 órától lesz látható a Magyar Passió című film a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban.

A vetítést követően betekintést kaphatunk a kulisszatitkokba egyenesen a film rendezőjétől Eperjes Károly-tól és a film antihősétől, a felvidéki Gál Tamás színművésztől. A beszélgetést Póda Erzsébet újságíró, író vezeti.

Belépő 10 és 12 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. Az esemény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

Gál Tamás a negatív főhős Eperjes Károly Magyar Passió című filmjében (+ELŐZETES)

 

A „Magyar passió” a második világháború után megszilárduló kommunista diktatúra egyik emblematikus intézkedését járja körül – a szerzetesrendek és az ÁVH egyenlőtlen küzdelmét a fiatalság befolyásolásáért, illetve a hívek megtartásáért. A kor nagy karakterei olyan mártírok voltak, akik „nem hajlottak meg, hanem törtek”.

A legnagyobb akadályt a kommunista ideológia korlátlan sulykolása előtt az erős tömegmozgalmi, ifjúsági bázissal rendelkező egyházi iskolák és azok működtetői, a szerzetesrendek jelentették.

A megtörtént eseményeken alapuló film a fenti történelmi küzdelem átélését célozza meg - személyes sorsokon keresztül. A film középpontjában az ÁVH által foglyul ejtett szerzetes, Leopold atya és a vallatótisztje, a fiatal Keller főhadnagy párharca áll.

Az ÁVH koncepciós pert tervez Leopold atya ellen, hogy példát statuáljon, a párt parancsa értelmében. A vallatásokra a fiatal, egykor kirúgott diákját, Keller ÁVH főhadnagyot szemelik ki. „Ne csak őrizd, gyűlöld is.” – az ÁVH-s mottó jegyében dolgozó Keller a vallatások során azt veszi észre magán, hogy a gyűlölet helyett az együttérzés növekszik benne. Leopold atya egyre durvább vallatásaival Kellernek saját erkölcsi határait kell átlépnie.

Leopold a szikla szilárdságával állja a csapásokat egészen a végkifejletig. Keller, a vallató tiszt, a kirúgott diák, látva egykori tanára, Leopold atya szenvedését, meghasonlik. Az atya vallatásának stációiban Krisztus szenvedései köszönnek vissza.

A történet a következetes helytállásról, a hitről, a meghasonulásról és a mártíriumról szól.

 

Rendező: Eperjes Károl

A forgatókönyvet Várnai Péter címzetes prépost “Jézus inge” c. írása alapján Petrik András, Horváth Áron és Eperjes Károly írta. Technikai rendező Pájer Róbert, operatőr Csukás Sándor, zeneszerző Bucz Magor Soma. Producer Hábermann Jenő.

Szereplők:
Leopold atya – EPERJES KÁROLY
Keller főhadnagy – TELEKES PÉTER
Fjodorov őrnagy – GÁL TAMÁS
Steiner – NEMCSÁK KÁROLY
Fekete – JAKAB TAMÁS
Budai prépost – KOVÁCS FRIGYES
Godofréd testvér – TÓTH JÁNOS
GERGELY Rozi néni – PÁSZTOR ERZSI

További szerepekben: Tordai Teri, Újlaki Dénes, Prokopiusz Maja, Tóth Auguszta, Koltai János, Tahi József, Lippai László, Császár Angéla

ATEMPO.sk