Varga Tamás nagyböjt csellókoncertje online a Pannonhalmi Főapátságból

2021. március 19-én, pénteken 19.00 órától kerül sor Varga Tamás nagyböjt csellókoncertje a Pannonhalmi Főapátságban, amit online közvetítenek.

 

A pannonhalmi Szent Márton-bazilika méltó helyszíne a nagyböjti elcsendesedésnek, melyhez a szentélyben felcsendülő Bach-zeneművek a csellóhangok intelligens és elegáns muzikalitásával megnyugtató keretet teremtenek.

 

Műsor:

Bach-csellószvitek
S. Bach: G-dúr szvit szólócsellóra BWV 1007
Prelúdium – Allemande – Courante – Sarabande – Menuet I / II – Gigue
J. S. Bach: d-moll szvit szólócsellóra BWV 1008
Prelúdium – Allemande – Courante – Sarabande – Menuet I / II – Gigue
J. S. Bach: C-dúr szvit szólócsellóra BWV 1009
Prelúdium – Allemande – Courante – Sarabande – Bourée I / II – Gigue

 

Varga Tamás több mint húsz éves kiemelkedő nemzetközi szólókarriert tudhat magáénak mint a Bécsi Filharmonikusok szólócsellistája. Szólistaként megfordult az összes kontinensen és olyan neves karmesterekkel dolgozott, mint pl. Fischer Ádám, Seiji Ozawa, Giuseppe Sinopoli, Pinchas Steinberg és Michael Tilson Thomas. Világszerte tart mesterkurzusokat, eközben tudatosan használ új technológiákat, miközben mélyen hisz abban, hogy érdemes együtt zenélni a fiatalokkal, és velük együtt felfedezni a zene erőt és megnyugvást adó hatását.
Bach hat csellószvitje valamikor 1720 körül keletkezett Cöthenben egy két kötetes vonós gyűjtemény második részeként. A csellószvitek kézirata elveszett, de fennmaradtak azok a másolatok, amelyeket Bach felesége, Anna Magdalena Bach készített néhány évvel később. A hat csellószvit 1824-ben, Párizsban jelent meg elsőként nyomtatott kiadásban. Ezt a sorozatot cselló-gyakorlatnak tekintették, ami feltehetően nem áll távol Bach szándékától. Bach a tételek nagy részében egyetlen szólamot használ, virtuozitása által azonban megmutatja, hogy a cselló szólóhangszerként is létezhet.

A csellórepertoárban Johann Sebastian Bach csellószvitjei központi pozíciót foglalnak el, nemcsak a neves előadóművészek hangversenyein, hanem szinte minden csellista életében, már a tanulóévektől kezdve. A darabok „újrafelfedezésében” és mai népszerűségében nyilvánvalóan nem vitatható Pablo Casals csellóművész szerepe. A csellószvitek népszerűségét a gyakori élő előadásokon kívül számtalan maradandó dokumentum: kiadás és hangfelvétel is bizonyítja.

„Nicht Bach, Meer sollte er heissen!” – vagyis: „nem pataknak, tengernek kellett volna hívni!” – Ludwig van Beethoven mindenkinél tömörebben foglalta össze Bach művészetének a következő évszázadokra gyakorolt hatását.

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk