Szlovéniában ad koncertet a Szent Korona Kórus Nagyboldogasszony tiszteletére

A katolikus világ legrégibb és legnagyobb Mária ünnepe Szűz Mária mennybevételének napja augusztus 15-én, a Nagyboldogasszony ünnepe.

A Boldogságos Szűz égi születésnapjáról Jeruzsálemben már az V. században megemlékeztek. Az ünnepet Dormitio sanctae Mariae, azaz „a szentséges Szűz elszenderülése” névvel illették. A VI. században az ünnep egész keleten elterjedt. Róma a VII. században vette át, s a VIII. századtól kezdve Assumptio beatae Mariae-nak, azaz „a Boldogságos Szűz mennybevételé”-nek nevezték.

1038-ban Szent István király Nagyboldogasszony napján hunyt el. Mária égi születésnapját Szent István oly fontosnak tartotta, hogy Magyarországot ezen a napon ajánlotta Szűz Mária oltalmába. A magyar kultúrkör ezért nevezi őt Magyarország égi pártfogójának, vagyis Patrona Hungariae-nak.

 

 

Az ipolybalogi Szent Korona Kórus Nagyboldogasszony tiszteletére egy különleges helyszínen, Szlovéniában, Lendván az Alexandriai Szent Katalin plébániatemplomban ad ünnepi hangversenyt. Augusztus 13-án, a vasárnapi magyar szentmise után gregorián dallamok, valamint Josquin des Prez, William Byrd, Hans Leo Hassler, Liszt Ferenc, Giuseppe Verdi, Charles Gounod, Kodály Zoltán, Werner Alajos és Jakub Kowalewski művei csendülnek fel a népszerű kórus előadásában. A koncerten közreműködik Dálnoky Annamária szoprán, vezényel a kórus karnagya, Molnár Ottó.

Lehetőség van a kórussal tartani és együtt tölteni velük egy hétvégét. Barangolni Ljubljanában, a zöld sárkány városában, élvezni a Bledi-tó nyújtotta látványt és behajózni a sziget templomához. Fedezni a predjamai várat, és feltöltődni a lendvai energiapark gyógyforrásaiból, majd gyönyörködni az orchidea farm virágaiban. Bővebb információ Czibulya Márknál: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., +36703251924 vagy +42190761329.

 

Szlovénia

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: archívum