A Ponyvalegény magyar feldolgozással tiszteleg a 30 éve elhunyt Kurt Cobain előtt – itt a Hazudj még! (+VIDEÓ)

Kurt Cobain halálának 30 éves évfordulójára a felvidéki Ponyvalegény formáció néhány magyarra átírt Nirvana dallal készült.

Már 30 éves nincs köztünk Kurt Cobain, a Nirvana "spirituális középpontja" (FOTÓK)

„Hosszas mérlegelés után döntöttünk amellett, hogy megjelentetjük az utóbbi pár év során megírt dalszövegekkel a grunge óriás örökzöldjeit. Azért van egy kis kételyem az egésszel, mert magamról tudom, hogy pár évvel ezelőtt még én magam sem tudtam volna elfogadni, ha valaki magyarul próbált volna Nirvanát énekelni. Sőt. Kifejezetten zavart volna. Viszont változnak az idők. Lehet öregszem és másképp látom a dolgokat, vagy más időket élünk, más a "kor szelleme", ahogy Dombi barátom szokta mondani, minden esetre az történt, hogy néhány Nirvana dalra magyar szöveg villant be nálam. Sokáig haboztam, kell-e az ilyen, jó-e?... Aztán ahogy gyűltek sorjában a dalok, és a környezetem jól reagált rájuk, végül úgy döntöttem, hogy fokozatosan megjelentetünk párat Kurt halálának 30 éves évfordulója alkalmából.” - írja posztjában Kaprálik György zenész, énekes, dalszerző.

Megérkezett a Ponyvalegény bemutatkozó EP-je, a Császármorzsa – Interjú Kaprálik György frontemberrel

Egyelőre 15-20 dal van bekészítve, amiket Anavrin albumba gyűjtve, mint egy gyógypirula néven szeretnének majd közzétenni.

„Persze minden függ attól is milyen lesz az egész kezdeményezésünk fogadtatása. Minden esetre tudni kell, hogy nem egy tudatosan kitalált projektről van szó. Sőt, az egész nem is Nirvana dalokkal indult. Évekkel ezelőtt fürdés közben, a kádban fekve ért el egy roham. Félig tudatomnál, egy Alice In Chains dal szólt a fejemben, és segített levezetni a roham végét. Erőtlenül feküdtem a kád szélén. S ebben a kábult állapotban egyszer csak a Man In The Box magyarul szólalt meg. Tudtam, hogy képtelen leszek leírni. Anyám mentette meg a helyzetet, mert feljegyezte. Ez lett az első magyarra átírt dalom.

Azóta többször utolért ez a lecsatornázás szerű tudatállapot. Így már több mint 50 dal várja, hogy kezdjünk velük valamit. Abból 15-20 Nirvana. Úgyhogy, amennyiben jó fogadtatása lesz a kezdeményezésünknek, akkor ezt a pár Nirvana dalt folyamatosan idén a megemlékezésünk keretén belül megosztanánk veletek.” - tette hozzá a 2022-ben alakult formáció alapítója.

Elsőnek a School-t hozták nyilvánosságra Hazudj még! címmel és egy szöveges videóval.

„Sajnos egyre aktuálisabb a magyar köntösbe ültetett szövege. Bár már évekkel ezelőtt is az volt. Mégis a világ képes odáig "fejlődni", hogy hova tovább, egyre jobban túltesz magán...”

 

 

EZ, ATEMPO.sk