50 éves Domokos László, a Barátok közt Berényi Attilája

Ma ünnepli 50. születésnapját Domokos László színész, akit legtöbben a Barátok közt című sorozat Berényi Attilájaként ismernek.

Erdélyben, Brassóban született 1974. január 26-án. Az óvodai és iskolai éveket Brassóban töltötte, de Csíkszentkirályt tekinti szülőfalujának. Édesanyja varrónő volt, édesapja öntődében dolgozott. Húga, Erika, szintén színésznő.

Papnak és romántanárnak is készült, de végül a színészi pályát választotta. A Ki mit tud?-ban figyeltek fel rá, Erdélyből a magyarországi középdöntőig jutott és a tévében is szerepelt. Ekkor hívták, hogy jelentkezzen a színművészetire.

Diplomáját 1997-ben a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Egyetemen szerezte, majd ugyanott, a Nemzeti Színházban működő Tompa Miklós Társulat színésze lett.

 

 

2002-től – Magyarországra költözése után – a Honvéd Kamaraszínház tagja.

2008-tól az RTL Klubon futó Barátok közt című sorozat Berényi Attilájaként ismerte meg az nemzet, ahol a sorozat végéig 2021-ig szerepelt.

2017-től a Thália Színház több darabjában is szerepelt vendégművészként, 2021-től a teátrum tagja lett.

Olyan drámákban alakított, mint Moliere-től a Fösvény, a Hecc, a Ragaszkodók, Shakespeare-től a Szentivánéji álom vagy Dosztojevszkijtől az Ördögök. Több filmben is feltűnt már. Shakespeare Szentivánéji álom című alkotását nemcsak a színházakban, hanem a televízió képernyőin is vetítették.

Felesége, a szintén színész Tóth Ildikó miatt költözött Magyarországra. Egy gyermekük van, Simon.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: RTL