80 éve született Káldi Nóra színművésznő

Káldi Nóra Jászai Mari-díjas színművésznő Budapesten látta meg a napvilágot 1943. november 18-án. Édesanyja pedagógus, édesapja építészmérnök volt.

A Veres Pálné Gimnáziumban éretségizett. 1966-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Várkonyi Zoltán növendékeként.

 

https://www.youtube.com/watch?v=83bqaNcTX50

 

Először a Miskolci Nemzeti Színházhoz szerződött, majd 1967-től 1969-ig a szolnoki Szigligeti Színházban, 1969–82 között pedig a Madáchban játszott, ahová annak igazgatója személyesen hívta meg a Vérnász szolnoki előadása után. 1983-tól haláláig, 1993-ig a József Attila Színház tagja volt.

Eleinte az alkatához illő – de többnyire nem túl kedves – naivák megformálója, később főleg karakterszerepeket alakított, rendszerint kosztümös színdarabokban és filmekben.

 

Káldi Nóra

 

Juhász Jácinttal évekig vezették a Cimbora című irodalmi magazint. Olyan filmekben láthattuk, mint a Szerelmes biciklisták, a Zöldár, A nagy kék jelzés, a Requiem, a BUÉK!, a Szevasz Vera, a Szerelem, a Tízezer nap. Szinkronszínészként Mireille Darc, Claude Jade vagy Faye Dunaway magyar hangja is volt.

 

 

Fiatalon, 49 évesen hunyt el gyógyíthatatlan betegségben 1993. augusztus 6-án. Lánya, Barbara dramaturg lett. Fia, Horváth Virgil a színészi pályát választotta.

1982-ben Jászai Mari-díjat, 1990-ben Erzsébet-díjat kapott.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Youtube, Szalay Zoltán / Fortepan